PROGRAMME AT A GLANCE

08:30 - 15:00 Registration

08:30 - 15:00 Registration


17:00 - 17:15 Welcome Words of the Congress


17:15 - 18:15 Opening Session


18:15 Welcome Reception

08:30 - 10:30


Session1: Pathophysiology

Dr Gallet De Santerre (France): Pathophysiology of OSA - focus on poor muscle responsiveness

08:30 - 08:50 (20 mins including Q&A)

Dr Marc Blumen (France): Sleep questionary: why use them ?

08:50 - 09:10 (20 mins including Q&A)

Dr Maxime Elbaz: A Sleep Revolution: The quantified self

09:10 - 09:30 (20 mins including Q&A)

Session 2: NIV

Dr Claudio Rabec (France): Assisted servo ventilation. How it works? What are the remained indications after Serve HF?

09:30 - 10:00 (30 mins including Q&A)

Dr L Vlok (South Africa): NIV in neuromuscular disorders

10:00 - 10:30 (30 mins including Q&A)


10:30 - 12:30 Refreshment Break & Exhibition Visit


11:00 - 12:30

Session 3: Sleep Apnea and Cardiology

Prof. Marie Pia D Ortho (France): sleep apena and cardiovascular disease : where are we now ?
11:00 - 11:30 (30 mins including Q&A)

Prof. Rivi Tauman (Israel): Sleep and the heart; Sleep and cardiometabolic health
11:30 - 12:00 (30 mins including Q&A)

Prof. Atul Pathak (France): Denervation and sleep apnea: a new interventional approach for OSAS
12:00 - 12:30 (30 mins including Q&A)


12:30 - 12:45 Refreshment Break & Exhibition Visit


12:45 - 14:00

Session 4: OSAS partial treatment

Dr Lucie Barateau (France): Residual EDS in OSAS patients
12:45 - 13:10 (25 mins including Q&A)

Dr Alison Bentley (South Africa):  Dealing with CPAP problems
13:10 - 13:35 (25 mins including Q&A)

Dr Emilie Bequignon (France): Nasal factors of CPAP observance
13:35 - 14:00 (25 mins including Q&A)


14:00 - 15:00 Lunch Break & Exhibition Visit

08:30 - 10:30


Session 5: Obesity and OSAS

Dr Claudio Rabec (France): Obesity hypoventilation: CPAP or NIV? Critical review of recent trials
08:30 - 09:00 (30 mins including Q&A)

Dr J Hellig (South Africa):  Managing obesity in OSA
09:00 - 09:30 (30 mins including Q&A)

Prof. Ari Chaouat (France): sleep apnea and bariatric surgery
09:30 - 10:00 (30 mins including Q&A)

Dr Joel Reiter (Israel): about Apnea and obesity
10:00 - 10:30 (30 mins including Q&A)


10:30 - 12:30 Refreshment Break & Exhibition Visit


11:00 - 12:30

Session 6: Paediatric sleep disorders

Dr Giora Pilar (Israel): Sleep Disorders in Children with Chronic Respiratory Diseases – Dr Pilar will cover a range of topics on Sleep Disorders in children
11:00 - 11:30 (30 mins including Q&A)

Prof. Patricia Franco (France):
Excessive sleepiness in children: differential diagnosis and management
11:30 - 12:00 (30 mins including Q&A)

Dr Kim Laxton (South Africa): ADHD and sleep
12:00 - 12:30 (30 mins including Q&A)


12:30 - 12:45 Refreshment Break & Exhibition Visit


12:45 - 14:00

Session 7: Pediatric OASA

Dr Toni Quera Salva (France): children home unattended polysomnography: feasibility, quality and patients and caregivers' satisfaction
12:45 - 13:15 (30 mins including Q&A)

Dr Pierre Jean Monteyrol (France):  Therapeutic in Pediatric sleep obstructive apneas: Decision Making
13:15 - 13h45 (30 mins including Q&A)


14:00 - 15:00 Lunch Break & Exhibition Visit

08:30 - 10:30


Session 8: Adult sleep disorders

Dr Alison Bentley (South Africa): Circadian rhythm disorders
08:30 - 08:55 (25 mins including Q&A)

Ms M Baker (South Africa): CBTI
08:55 - 09:20 (25 mins including Q&A)

Dr Lilach Kamer (Israel): Making sense in pharmacological treatment for insomnia; What to consider when OSA and insomnia co-exist
09:20 - 09:45 (25 mins including Q&A)

Dr Liath Guetta: Sleep Disorders in cancer. A systematic review
09:45 - 10:05 (20 mins including Q&A)

Prof Yves Dauvilliers (France): Hypersomnolence: A rare condition or a public health problem
10:05 - 10:30 (25 mins including Q&A)


10:30 - 12:30 Refreshment Break & Exhibition Visit


11:00 - 12:30

11:00-11:50: Session 9
Soft tissue surgery  

Dr Uri Alkan (Israel): Peri-operative treatment for sleep surgeries
11:00 - 11:20 (20 mins including Q&A)

Dr Emilie Bequignon (France): Guidelines of the French ENT Society : drug-induced sleep endoscopy in adult OSAS
11:20 - 11:40 (20 mins including Q&A)
                
  11:50-12:40: Session 10
Framework Surgery

Prof. Boris Laure (France): obstructive sleep apnea and maxillary surgery  : up to date
11:50 - 12:10 (20 mins including Q&A)

Dr Rizan Nashef (Israel): Orthognathic surgery for OSA
12:10 - 12:30 (20 mins including Q&A)


12:30 - 12:45 Refreshment Break & Exhibition Visit


13:00-14:00 Free Papers

7-10 minutes per presentation


14:00 - 15:00 Lunch Break & Exhibition Visit